За резервация: 0878567789 / 0888430008

Търси

За Китен

С население от 1144 жители Китен е четвъртият най-малък град в България след Мелник, Маджарово и Плиска.
Гористите странджански разклонения се оглеждат в бистрите морски дълбини. Романтиката е в живописната околна среда и двата уютни плажа: северният - Атлиман и южният плаж на Китен. Между тях, навътре в морето се вдава полуостров с митичното име Урдовиза.
Хотел Парк 2** е разположен на 50 метра от залива Конник – по-известен като Атлиман. Можете да се насладите на прекрасни залези, а вълните да ви разкажат с шепот китенските легенди пред паметника на красивата Стана Урдовизка.

На близо можете да посетите:

  • Резерват Ропотамо
  • Бегликташ
  • Подводен параклис „Свети Николай Чудотворец“
  • Исторически музей Приморско
  • Плаж Перла
  • Морската градина в Царево
  • И много други...

Легендата за Китен нашепва...

В селището - крепост Урдовиза се прочула с хубостта си девойка на име Стана Урдовизка, както я нарича народът в песните си. Тя била толкова красива, че дори турския султан бил запленен от нейната хубост и не се поколебал да изпрати войска, за да му доведе красивата българка. Султанът й предложил да се омъжи за него и в един момент очите на хубавицата, от които непрекъснато се леели сълзи, трепнали с надежда. Тя казала на султана, че ще се омъжи за него, но първо иска да й изпълни едно желание - колкото земя в родния й край може да обиколи ездач на "хвърковат" кон от изгрев до залез слънце, тази земя да се освободи от всички султански данъци. За владетеля на огромни територии в Европа и Азия това желание не представлявало трудност и той веднага се съгласил да го изпълни.


И ето че една ранна утрин Урдовизка потеглила на "хвърковат" кон от полуострова, поела на югозапад по посока на възвишението и се спуснала по отсрещния бряг на реката. След това завила на запад срещу течението й и отсрещните висини. Така през целия ден прехвърляла гористите странджански баири, долове и падини. Конят непрекъснато се обливал в бяла пяна. Привечер, след като ездачката заобиколила повечето странджански села и още някои други в западна посока от Урдовиза, препуснала по гористото Странджанско било, по посока на черноморския бряг. Но когато стигнала до залива, северно от Урдовиза, конят се строполил от преумора и издъхнал. Умряла и красивата урдовизка девойка...


Султанът обаче спазил дадената дума. В чест на героите на тази история, жителите на Урдовиза нарекли красивия северен залив Атлиман – залив на добрия кон /или Конски залив/. 
© 2023 - 2024 Всички права запазени